EĞİTMENHABER

karisik test-7

1. Birinci TBMM'nin bazı özellikleri şunlardır:

I. Ulusal iradeyi en üstün güç olarak tanıması

II. Meclis hükümeti sistemini benimsemesi

III. Milletvekillerinin seçimle belirlenmesi

IV. Farklı görüş ve düşüncedeki kişilerden oluşması

Bunlardan hangileri, cumhuriyetin ilanı ile değişikliğe uğramıştır?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) Yalnız I E) Yalnız II



2. Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilanından sonra gündeme gelen parti kurma çalışmalarına karşı çıkmamış hatta bu konuda yapılan çalışmaları desteklemiştir.

Bu bilgiye göre, Mustafa Kemal'in aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenemez?

A) Demokratik düzenin oluşmasını sağlamak

B) Halkın görüşlerinin yönetime yansımasını sağlamak

C) İnkılaplara tepki gösterilmesini engellemek

D) Halkın yönetime katılımını artırmak

E) Hükümet çalışmalarının denetlenmesine zemin hazırlamak



3 1924'te kabul edilen yeni anayasanın;

I. Devletin yönetim şekli cumhuriyettir.

II. Devletin dini İslam’dır.

III. Seçme ve seçilme hakkı erkeklere verilmiştir.

IV. Egemenlik kayıtsız-şartsız milletindir.

V. Cumhurbaşkanı TBMM üyeleri arasından ve TBMM tarafından seçilir.

gibi maddelerinin hangilerinde, günümüze kadar herhangi bir değişiklik olmamıştır?

A) I, II ve III B) II, III ve IV C) III, IV ve V

D) I ve IV E) II ve V



4. Aşağıdakilerden hangisi halifeliğin kaldırılmasının getirdiği sonuçlardan biri değildir?

A) Kadın ile erkek arasında sosyal ve ekonomik eşitlik sağlandı.

B) Laik devlet düzenine geçme konusunda önemli bir adım atıldı.

C) Ulusal egemenlik güç kazandı.

D) Eski düzenden yana olanların güç alacakları bir kurum ortadan kalktı.

E) Çağdaşlaşmanın önündeki bir engel kaldırıldı.



5. Yeni Türk devletinde görülen;

- Tekke ve zaviyelerin kapatılması

- Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi

- Anayasa'dan "Devletin dini İslam’dır." maddesinin çıkarılması

gibi gelişmeler, aşağıdakilerden hangisini tamamlayan bir süreç olarak kabul edilebilir?

A) Hukuk alanında çağdaşlaşma

B) Laik devlet düzenine geçiş

C) Eğitim ve kültür alanındaki ulusallaşma

D) Toplumsal alanda batılılaşma

E) Ekonomik alanda güçlenme



6. Aşağıdakilerden hangisi Türk Medeni Kanunu'nun özelliklerinden biri değildir?

A) Kadın ile erkek arasında sosyal ve ekonomik alanda eşitlik sağlaması

B) Aile yaşamında eşler arasında eşitlik sağlaması

C) Kişilerin, mal ve birbirleriyle olan ilişkilerinin düzenlenmesi

D) Ailenin kurulması ve dağılmasını devlet gözetimine alması

E) Azınlıkların sahip olduğu ayrıcalıklara yer vermesi



7. 2 Mart 1926'da kabul edilen Maarif Teşkilatı Hakkında Kanuna göre; "Maarif programımız milletimizin bugünkü durumu ve sosyal hayatın ihtiyaçları ile çevre şartları ve çağın gereklerine tamamen uygun olmalıdır."

Bu açıklamada, milli eğitim sisteminin aşağıdaki özelliklerinden hangileri belirtilmiştir?

A) Laik-Demokratik

B) Demokratik-Ulusal

C) Ulusal-Çağdaş

D) Çağdaş-Laik

E) Laik-Ulusal

8. I. Ulusal tarihimizin belgelere dayanarak yazılması

II. Osmanlı öncesi Türk tarihinin aydınlatılması

III. Türklerin üstün ırklardan biri olduğunun kanıtlanması

IV. Türklerin tarihinin Osmanlılara dayandığının ortaya konulması

Yukarıdakilerden hangilerinin, Türk Tarih Kurumu'nun çalışmalarının esaslarından olduğu savunulabilir?

A) I ve II B) I ve IV C) II ve III

D) II ve IV E) I, III ve IV



9. Mustafa Kemal, "Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır." demiştir.

Mustafa Kemal'in bu sözünde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

A) Türk Dil Kurumu'nun kurulması gerektiği

B) Arap alfabesinin değiştirilmesinin zorunlu olduğu

C) Türkçe’nin evrensel bir dil niteliği taşıdığı

D) Kapitülasyonların kaldırıldığı

E) Dilin uluslaşmada önemli bir etken olduğu



10. Aşağıdakilerden hangisi, harf İnkılabının yapılmasına gerekçe olarak gösterilemez?

A) Arap harflerinin ses yönünden Türkçe’ye uymaması

B) Arap harfleri kullanımının laik devlet düzenine geçişi engellemesi

C) Arap alfabesindeki sesli harflerin yetersiz olması

D) Arap alfabesinin Türkçe’nin yazılması ve okunmasını zorlaştırması

E) Ülkede okur-yazar oranının düşük olması



11. 1934'te çıkarılan bir yasa ile; ağa, bey, paşa gibi unvan ve lakapların kullanılması yasaklanmıştır.

Bu yasanın çıkarılması ile;

I. Toplumdaki ayrıcalık belirtilerini ortadan kaldırmak

II. Uluslaşma sürecini hızlandırmak

III. Devlet ve halk arasındaki ilişkilerde kimlik kargaşasına son vermek

gibi amaçlardan hangileri gerçekleştirilmeye çalışılmıştır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

D) I ve II E) II ve III



12. 1929’da yaşanan dünya ekonomik bunalımı, Türkiye'yi de olumsuz etkilemiştir.

Türkiye'de cumhuriyet döneminde yapılan;

I. Planlı kalkınma ilkesinin benimsenmesi

II. Aşar vergisinin kaldırılması

III. Temel ihtiyaç maddelerinin devlet tarafından üretilmesi

gibi çalışmalardan hangileri, bu ekonomik bunalımın Türkiye üzerindeki etkisini azaltma amacına yöneliktir?

A) I ve II B) II ve III C) I ve III

D) Yalnız I E) Yalnız III









CEVAP ANAHTARI________

1. E 2. C 3. D 4. A 5. B

6. E 7. C 8. A 9. E 10. B

11. D 12. C

=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=